Venku slunce, čerstvý sníh, fascinující pohled na majestátní alpské třítisícovky, uvnitř pak vůně čerstvě vařených mušlí v česnekovo-bylinkovém vývaru, horká cibulačka s toustem zapečeným se sýrem gruyere, tradiční kohout na víně, ryba s pečenými bramborami či legendární dezert Kaiserschmarrn. Vítejte v hochzillertalské Wedelhütte, která se jako jedna z mnoha horských restaurací opět stala součástí zdejšího Ski food festivalu tradičně otevírajícího novou, lyžařskou sezónu.

Ski food festival se v lyžařských oblastech Hochzillertal Hochfügen a Spieljoch Fügen poprvé představil před čtyřmi roky a stává se pomalu neodmyslitelnou součástí zahájení každé zimní sezóny. Naposledy (tedy 17.12. a 18.12. 2022) se do něj zapojilo 13 různých horských hotelů a restaurací napříč lyžařskými areály a každý z nich prezentoval jednu ze světových gastronomií – počínaje rakouskou a německou přes španělskou, asijskou, italskou, holandskou až po třeba již zmiňovanou francouzskou gastronomii. To vše na nejvyšší úrovni, takže stačilo si jen vybrat, jaké kuchyni byste dali přednost a zda si špičkový kulinářský zážitek chcete užít spíš v rustikálním a stylovém prostředí, nebo jestli vám bude lépe chutnat v architektonicky čistém, moderním a cool prostředí.

Wedelhütte

Ve francouzském duchu
Naši první kulinární zastávku jsme udělali v již zmiňované Wedelhütte. Prémiová horská restaurace je v areálu Hochzillertal v nadmořské výšce 2350 metrů a snadno se k ní dostanete  lanovkou Wedelexpress. Patří k nejvýše položeným chatám v oblasti, nabízí neuvěřitelný výhled na okolní hory a v rámci Ski food festivalu tam tentokrát vsadili na francouzský šarm. Zvenku mate svým vzhledem, a když k ní dojedete na lyžích, máte nejdřív pocit, že vstupujete do tradiční, dřevěné chaty, ale uvnitř vás vítá luxus, pohodlí, hořící krb a pochopitelně i skvělé jídlo. Neodpustím si podotknout, že mušle s rozpečenou, francouzskou bagetou i jemná, lahodná cibulačka pozvedly mé první lyžování v nové sezóně okamžitě o level výše. A tím ještě gastronomické zážitky ten den nekončily. Dezert jsme si dali v restauraci Mountain View, s jejímž elegantním a trendy interiérem kouzelně kontrastoval tradiční Kaiserschmarrn neboli císařský trhanec. Receptů na tento slavný trhaný moučník existuje bezpočet, ale my měli štěstí na nepochybně jeden z nejllepších. A protože to byla tečka za celodenním lyžováním, mohli jsme si ho dopřát opravdu bohatě, protože pak už jsme se jen lanovkou Hochzillertal II svezli dolů do údolí.

Hochzillertal

Lyžařský sen
V nohách jsme ten den měli určitě desítky kilometrů, protože lyžování v téhle lyžařské oblasti  je tak úžasné, že vás nevybízí k moc dlouhým prostojům. Naopak máte chuť vyzkoušet všechny lyžařské možnosti, které středisko Hochzillertal Hochfügen nabízí. Nesmíte se ovšem ráno nechat odradit rozlehlým prostorem nástupních stanic v Kaltenbachu ani desítkami lidí, kteří stejně jako vy směřují nahoru. Oblast je totiž natolik velká, že množství lidí se zcela určitě rozptýlí. Dvě paralelní kabinové lanovky vás vyvezou asi kilometr nad údolí a tady už si můžete vybírat lyžování podle vašich představ i lyžařské zdatnosti. Většina sjezdovek je označená jako červené, na druhou stranu, do Hochfügenu lákají prudší svahy – tmavočervené a černé. A milovníci freeridu si tady taky přijdou na své.

Legenda zvaná Die Schultz Gruppe
Areál je protkán moderními lanovkami, díky kterým můžete variabilně křižovat svahy celé hodiny a stejně možná bude narážet na sjezdy, na nichž jste ten den ještě nelyžovali. V této souvislosti nejde nezmínit jméno, které právě s lanovkami, a také s celkovou úrovní zdejšího lyžování i vysoké gastronomie, úzce souvisí. A to jméno rodiny Schultzových. Rodině patří nejen prémiové horské restaurace – např. luxusní chaty Wedelhütte a Kristalhütte, které vás na první pohled ohromí svou polohou v nejvyšších bodech areálu, ale především – celková podoba a fungování lyžařského areálu je do posledního bodu právě jejich práce. Die Schultz Gruppe, to jsou sourozenci Martha a Heinz, kteří se na horách narodili, kteří zde žijí celý život a kteří patří v současné době k největším provozovatelům lanovek v Rakousku. Patří jim několik lyžařských areálů ve východním Tyrolsku, dva hotely – Gradonna Mountain Resort a Sporthotel Sillian, ale i golfový resort. Martha je inspirativní ženou nejen díky svým podnikatelským vizím, odvaze a chuti občas riskovat, ale úžasný je i její sociální přesah, snahy o upevnění ženského postavení na trhu práce, vstřícnost vůči pracujícím ženám v regionu, vstřícnost ke svým zaměstnankyním (jako jedna z prvních otevřela mj. firemní školku pro děti) a není divu, že v roce 2018 získala díky svým podnikatelským aktivitám titul Tyrolačka roku.

Martha a Heinz Schlutzovi

Martha se v zillertalském údolí narodila, žije tady a hory a okolní příroda ji nepřestávají fascinovat a jsou pro ni odjakživa silnou motivací pro její práci. „Já i bratr Heinz žijeme podnikáním 24 hodin denně. Už od raného mládí bylo jasné, že jednou převezmeme zodpovědnost za rodinný podnik, který založil náš otec začínající s jednou lanovkou a jedním hotelem. Narodíte-li se do rodinného podniku, jste tím zasaženi navždy – pokud jsou vám samozřejmě rodiče vzorem. Možná to bude znít jako klišé, ale já sílu čerpám v lesích a horách. Často mi stačí ráno jen pohled okna na Hochzillertal, který mi dodá více energie než jakýkoli energy drink. Můj recept na dobití baterek je prostý – na lyžích nebo bez nich prostě vylézt na kopec. Klidně i večer s čelovkou, aspoň na půl hodiny,“ prozrazuje Martha.

(Nejen) pro rodiny
Ale pojďme znovu na svahy a na dobré jídlo! Tentokrát do menšího, rodinného střediska Fügen Spieljoch, které je hned prvním střediskem (od sjezdu z dálnice) v zillertalském údolí. Po předchozím dni ve velkolepé lyžařské aréně nám téměř komorní atmosféra Spieljochu přišla docela vhod. Ale díky menšímu počtu lidí, než jaký jsme zažili v Hochzillertalu, bylo i tohle lyžování na celkem 20 kilometrech sjezdovek (většinou červených) nakonec poměrně vydatným, sportovním výkonem.

Velkým a veskrze pozitivním překvapením pro nás byl gastronomický zážitek v podobě restaurace Bergloft, která je na horní stanici lanovky Spieljochbahn. Jiné než dobré jídlo už dnes v rakouské restauraci asi nečekáme, nicméně menu v Bergloftu předčilo všechna naše očekávání. V rámci stále probíhajícího Ski food festivalu zde vsadili na italskou kuchyni, ale ta bývá součástí nabídky i kdykoli jindy, podobně jako další mezinárodní a také zillertalské speciality.

Horní stanice s restaurací Bergloft

Benátský mistr z Bergloftu
Volba zdejšího šéfkuchaře, proč se právě při Ski food festivalu představit prostřednictvím italské gastronomie, nebyla náhodná – Gian Paolo Pacchiele pochází z okolí Benátek a stejně jako každý jiný Ital chutě své země miluje. Zkušenosti sbíral v hotelech na adriatickém pobřeží i v Dolomitech, ale jak sám říká, jeho kuchařská zvědavost mu nedala, aby nezůstal jen u tradiční italské kuchyně, ale aby se v rámci různých kursů učil i nové věci – například sous vide nebo přípravu divočiny. „Ale protože jsem vyrůstal v Benátkách, u moře, nedám dopustit na ryby v nejrůznějších úpravách, ale především na syrové – to je moje specialita,“ říká. „A nemůžu nezmínit mou první, velkou kuchařskou lásku – domácí nudle ve všech možných podobách. Vařím je v tradičních kombinacích, ale samozřejmě i v těch moderních a inovativních,“ dodává Gian Paolo, který v Rakousku působí už 10 let.

Pakliže se některé z jeho jídel stává pomalu kulinářskou legendou, pak jsou to především jeho tortellini. A právě ty jsme měli možnost ochutnat v rámci našeho menu. Bez přehánění to byla ta nejvyšší gastronomie od začátku do konce. Lahodná polévka minestrone, rizoto s červeným vínem a salsicciou a jako zlatý hřeb – domácí tortelloni plněné sýrem, sypané parmazánem a zalité rozpuštěným máslem. Marně byste pátrali po detailu, který byste mohli kriticky zhodnotit, protože Gian Paolovy

Chef Paolo Pacchiele

tortelloni zkrátka neměly jedinou chybu! I kdybyste si měli udělat výlet lanovkou třeba jen s cílem navštívit restauraci Bergloft, stojí to rozhodně za to. Nemluvě o tom, že v letní sezóně vám gastronomický zážitek umocní ještě nádherný výhled z terasy.
Ale ještě zůstaňme v zimní sezóně: když už budete mít lyží plné zuby, i v tomto případě se na Spieljochu nabízí další alternativa – z horní stanice lanovky vede sáňkařská dráha, která končí ve střední stanici a je dlouhá 5,5 kilometru.

Ranní euforie
Na sáňkování v našem programu sice nedošlo, ale nenechali jsme si ujít báječný ranní zážitek z lyžování na čerstvě upravených sjezdovkách. Ano, chce to trochu sebezapření, abyste nahoru stihli vyrazit jednou z prvních lanovek (začínají jezdit v 7.30), ale odměna je velkolepá. Vrcholky třítisícovek koupajících se v ranních paprscích, svahy s ještě neporušeným, manšestrovým reliéfem, které máte víceméně jen pro sebe a pak snídaně v některé z chat, kde jsou ranní lyžaři vítáni. My jsme snídali v legendární Die Kashütte, kde připravují snídaně každý den od 8.30 do 10 hodin. Už jen samotná návštěva téhle více než 300 let staré, horské chaty je zážitkem. Jídlo zde připravují výhradně z čerstvých surovin v biokvalitě dodávaných obvykle z blízkého okolí. Pozoruhodná je ale i její citlivá rekonstrukce, kdy byla původní chata na Mizunalm detailně rozebrána, jednotlivé trámy a kusy dřeva byly očíslovány, aby pak byly opět poskládány nedaleko stanice lanovky Hirschbichlift. Výsledkem je naprosto autentická, horská chata, jejíž celý interiér byl ponechán v původní podobě. Autorem jedinečného projektu byl Heinz Schultz, který tím opět dokázal, jak důležité je pro rodinu Schultzových vedle jejich podnikatelských záměrů  respektovat také historii regionu a jeho genia loci.

Co by vás mohlo zajímat o lyžařské oblasti Fügen-Kaltenbach?

55 třítisícovek, které se tyčí nad zillertalským údolím, vás okamžitě dostane i z té nejhorší všednodenní frustrace, s níž byste sem přijeli,

114 km upravených sjezdovek a 43 moderních lanovek jen čeká na lyžaře všech kategorií.

Early-Bird lyžování: v Hochzillertal-Kaltenbach začínají lanovky jezdit každý den v 7.30.

Zwergerl Club: Máte malé děti, a přesto byste si chtěli zalyžovat? Dětské kluby fungují ve všech lyžařských oblastech zillerrtalského údolí pro děti od tří měsíců do sedmi let.

Do 6 let jezdí děti na lanovkách zdarma, do 15 let mají padesátiprocentní slevu, do 18 let pak dvacetiprocentní slevu.

Ceny skipasů: jednodenní 65,50 eur, 6denní permanentka 315 eur.

Více na www.hochzillertal.com, www.spieljochbahn.com, www.hochfuegenski.com

Text: Klára Antošová